utorak, 25. ožujka 2014.

UKLANJANJE OŽILJAKA






Uklanjanje ožiljaka



Ožiljci mogu za pacijenta predstavljati veliki kozmetski ali i fizički problem, osobito ako se nalaze na vidljivim dijelovima tijela ili iznad zglobova, gdje znatno ograničavaju njihovu pokretljivost. Stoga se provode brojni postupci kojima se tretiraju nastali ožiljci. 


Veliki broj postupaka provodi se u dermatološkim ordinacijama i ne zahtjeva osobitu pripremu. U iznimnim slučajevima, kao kod ožiljaka od opeklina, potrebna je opća anestezija i hospitalizacija.


Valja zapamtiti da  je uklanjanje pojedinih ožiljka poput npr keloida izuzetno teško, no brojnim postupcima većina postojećih ožiljaka može se znatno ublažiti ili čak i u potpunosti ukloniti.

Koji postupak je najprikladniji- odlučit će liječnik! To ovisi o: tipu ožiljka, njegovom smještaju, godinama starosti pacijenta, tipu kože…


Ubrzo nakon ozljeđivanja kože (uslijed npr. upale ili kirurškog reza), preporučuju se različiti lokalni pripravci koji ubrzavaju cijeljenje kože, znatno smanjuju svrbež i „zatezanje“ kože, te u konačnosti dovode do formiranja „ljepših“ ožiljaka.


Najčešći postupci koji se primjenjuju u dermatološkim ordinacijama u svrhu uklanjanja odnosno ublažavanja ožiljaka su dermoabrazija, kemijski pilinzi, krioterapija, laserski tretmani, injekcije kortikosteroida…


Dijamantna dermoabrazija označava postupak kojim se uz pomoć pravih dijamanata uklanja zadebljali i odumrli površinski sloj kože. Namijenjen je osobito za uklanjanje ožiljaka od akni, vodenih kozica i sl.; ali i za uklanjanje plićih bora, pigmentacija, proširenih pora i pretjeranog mašćenja kože.Tijekom tretmana uklonjene mrtve stanice kože „usisavaju“ se uz pomoć podtlaka, koji istovremeno potiče stanice pod imenom fibroblasti, na proizvodnju novih i kvalitetnijih  stanica kolagena, a time i čvršće kože . Znatno se ubrzava i mikrocirkulacija te obnova stanica, što sveukupno pridonosi ljepšoj i „čišćoj“ koži, bez nepravilnosti. Na taj je način, uz pomoć posebnih uređaja za dermoabraziju, tijekom jednog tretmana prisutno dvostruko djelovanje.

I kemijski pilinzi također zauzimaju važno mjesto u terapiji ožiljaka- osobito onih od akni; no koriste se i za uklanjanje hiperpigmentacija, bora, mitesera ali i drugih nepravilnosti.

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar