utorak, 25. ožujka 2014.

UKLANJANJE OŽILJAKA






Uklanjanje ožiljaka



Ožiljci mogu za pacijenta predstavljati veliki kozmetski ali i fizički problem, osobito ako se nalaze na vidljivim dijelovima tijela ili iznad zglobova, gdje znatno ograničavaju njihovu pokretljivost. Stoga se provode brojni postupci kojima se tretiraju nastali ožiljci. 


Veliki broj postupaka provodi se u dermatološkim ordinacijama i ne zahtjeva osobitu pripremu. U iznimnim slučajevima, kao kod ožiljaka od opeklina, potrebna je opća anestezija i hospitalizacija.


Valja zapamtiti da  je uklanjanje pojedinih ožiljka poput npr keloida izuzetno teško, no brojnim postupcima većina postojećih ožiljaka može se znatno ublažiti ili čak i u potpunosti ukloniti.

Koji postupak je najprikladniji- odlučit će liječnik! To ovisi o: tipu ožiljka, njegovom smještaju, godinama starosti pacijenta, tipu kože…


Ubrzo nakon ozljeđivanja kože (uslijed npr. upale ili kirurškog reza), preporučuju se različiti lokalni pripravci koji ubrzavaju cijeljenje kože, znatno smanjuju svrbež i „zatezanje“ kože, te u konačnosti dovode do formiranja „ljepših“ ožiljaka.


Najčešći postupci koji se primjenjuju u dermatološkim ordinacijama u svrhu uklanjanja odnosno ublažavanja ožiljaka su dermoabrazija, kemijski pilinzi, krioterapija, laserski tretmani, injekcije kortikosteroida…


Dijamantna dermoabrazija označava postupak kojim se uz pomoć pravih dijamanata uklanja zadebljali i odumrli površinski sloj kože. Namijenjen je osobito za uklanjanje ožiljaka od akni, vodenih kozica i sl.; ali i za uklanjanje plićih bora, pigmentacija, proširenih pora i pretjeranog mašćenja kože.Tijekom tretmana uklonjene mrtve stanice kože „usisavaju“ se uz pomoć podtlaka, koji istovremeno potiče stanice pod imenom fibroblasti, na proizvodnju novih i kvalitetnijih  stanica kolagena, a time i čvršće kože . Znatno se ubrzava i mikrocirkulacija te obnova stanica, što sveukupno pridonosi ljepšoj i „čišćoj“ koži, bez nepravilnosti. Na taj je način, uz pomoć posebnih uređaja za dermoabraziju, tijekom jednog tretmana prisutno dvostruko djelovanje.

I kemijski pilinzi također zauzimaju važno mjesto u terapiji ožiljaka- osobito onih od akni; no koriste se i za uklanjanje hiperpigmentacija, bora, mitesera ali i drugih nepravilnosti.

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr

nedjelja, 23. ožujka 2014.

CELULIT, a šta sad ?




Celulit nije samo estetski, već i medicinski problem koji zahvaća sve veći broj ljudi; prvenstveno žena ali i muškaraca! Zbog utjecaja nasljeđa i spolnih hormona žene smo mu sklonije, bile mlađe ili nešto starije, mršave ili malo punije- celulit nas zahvaća bez milosti!

Uslijed pritiska povećanih masnih stanica na okolne strukture, prvenstveno na krvne i limfne žile, znatno je otežana cirkulacija na zahvaćenom području. Rezultat toga je nakupljanje štetnih i otpadnih  tvari te toksina, dok je dotok hranjivih tvari i kisika vrlo slab. To uzrokuje „propadanje“ kolagenih vlakana kože, koje pogoršavaju njezin izgled  tj. pojavljuju se udubine i izbočine, koje koži daju izgled „narančine kore“. 

Postoje četiri stadija celulita: od jedva vidljivog do izrazitog, kod kojeg koža u potpunosti gubi napetost, postaje hladna i bolna na dodir ( osobito u 4. stadiju ).

Celulit se ne može ukloniti dijetama i izgladnjivanjem! Za njegovo uklanjanje potrebna je kombinacija medicinsko- estetskih tretmana, praćena pravilnom prehranom i odgovarajućom fizičkom aktivnošću, koju može zamijeniti pasivna gimnastika.

Ciljanim i provjerenim tretmanima kao što su : enzimska kavitacija , mezoterapija, pasivna gimnastika, radiofrekvencija, radijalna endermoterapija, te uporaba prirodnih sastojaka (eteričnih ulja i slično) može se utjecati upravo na uzroke celulita! 

Kombinaciju tretmana potrebno je prilagoditi svakom ponaosob! Neizostavne su i upute o prehrani i detoksikaciji organizma!

Rezultat toga je značajno smanjenje celulita  ( ali i masnih stanica ! ), ružičasta, sjajna i napeta koža, te organizam očišćen od toksina!

Pokušajte i uvjerite se, da se i protiv celulita može, pod vodstvom iskusnih terapeuta !

 Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr

četvrtak, 20. ožujka 2014.

PROLJEĆE

 


Sandro Botticelli (1445.-1510.) je svoju sliku Proljeće (talijanski: Primavera), poznatu i kao Alegorija proljeća, naslikao u seriji mitoloških slika za obitelj Medici koji su se zanimali za "pogansku" tematiku (kojoj između ostalih pripada i Rođenje Venere). To zanimanje je potaknuto obnovom Platonove filozofije (neoplatonizam) koja je dovela do zanimanja za antičke teme i osnivanje Platonove Akademije u Firenci 1469. god. Proljeće je, zajedno s Rođenjem Venere, bilo predviđena za Villu di Castello, a danas se nalazi u Galeriji Uffizi u Firenci.

Slika prikazuje voćnjak u kojemu su stabla raspoređena u polukrug koji čini okvir za niz figura. S desne strane vidimo Zefira, boga vjetra, koji drži Klori, koju svojim dahom oplođuje i preoblikuje u floru cvjetova i boginju proljeća. U sredini je lik Venere koja prizoru daje stabilnost, dok je iznad nje njezin sin Kupid koji baca strijelice. S lijeve strane tri Gracije (Harite) u skupini izvode lagani ples, a odmah do njih je Merkur koji mačem u ruci tjera oblake.

Likovi su također stavljeni u nestvarni krajolik, potpuno osvjetljen bez realnog izvora svjetla. Ipak, njihova odjeća je prepuna detalja i bogata naborima, potpuno lepršava; Botticelli je bio majstor u prikazivanju tkanina. Alegorija proljeća je prva slika na kojoj je Botticelli slikao gracilne likove lijepih, izduženih djevojaka u idealiziranom ambijentu, namjerno izbjegnutih dubina i plasticiteta svedenog na minimum. Na ovoj slici Botticelli usvaja mekane linije kojima daje skladan ritam, a kompoziciju ističe svježim i nježnim temperama. Na slici vlada nestvarno, idealizirano prikazivanje likova bez detalja, u kojemu je zanemarena anatomija ističući tako linearnost likova. Botticelli je prije svega bio crtač, boja ga je manje zanimala.



/preneseno sa  http://hr.wikipedia.org/wiki/Alegorija_proljeća/


subota, 15. ožujka 2014.

NEIGLENA MEZOTERAPIJA









Mezoterapijom do ljepše kože



Mezoterapija je medicinska metoda kojom se različite aktivne tvari ubacuju u srednji sloj kože- tzv. mezoderm ali i u područje potkožnog tkiva. Izumljena je prije više od pedeset godina i tada se je osobito upotrebljavala u terapiji boli, kod sportskih povreda, degenerativnih bolesti…


Unatrag deset pa i više godina došlo se do spoznaje, da se mezoterapija može primijeniti i u estetici. 

Zahvaljujući  otkrićima što koža tijekom godina gubi odnosno što joj najviše treba, mezoterapijom se mogu tretirati različiti problemi kože nastali upravo kao posljedica starenja, utjecaja hormona ali i kao posljedica načina života ( stres, umor, neispavanost…). 

Tako se mezoterapija uspješno primjenjuje u tretiranju bora lica, opuštene i dehidrirane kože, za bore vrata i dekoltea, kod poremećaja pigmentacije; kao i u tretiranju lokalnih masnih naslaga i celulita.


Estetsku mezoterapiju uz pomoć igala sve više zamjenjuje moderna, neiglena, tzv. virtualna mezoterapija. Ona je apsolutno najmodernija alternativa klasičnoj  mezoterapiji, ugodna je, neagresivna, a  ujedno i vrlo uspješna u rješavanju problema opuštene kože, bora, mrlja, celulita i strija. Upravo stoga vole je i zvijezde, te je često koriste u očuvanju izgleda i  kvalitete svoje kože.


Sam tretman mezoterapije zasnovan je na različitim modalitetima struja koji se koriste da bi se aktivne tvari unijele u kožu. No, za razumijevanje samog procesa rada najznačajnija je tzv. elektroporacija, koja omogućava unos aktivnih tvari u dublje slojeve kože uz pomoć „vodenih kanala“.

 Za ovo otkriće dvojica su švicarskih kemičara primila i Nobelovu nagradu.


Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr 



petak, 14. ožujka 2014.

ROZACEA















Rozacea označava neugodnu, kroničnu bolest kože, centralnog dijela lica. Najčešće se pojavljuje u dobi između 40. i 50. godine, podjednako kod oba spola. 

U mlađoj životnoj dobi često započinje kao sklonost k naglom i brzom crvenjenju kože; osobito kod naglih promjena temperature, u stanjima stresa i sl. Kasnije nerijetko prelazi u trajno crvenilo nosa, obraza, čela i brade. Iznimno, bolest može zahvatiti i kožu ušiju, prsa i gornjeg dijela leđa.

Početni simptomi ( crvenilo i pokoji prištić ) mogu se povući spontano, no kada promjene traju duže i ne nestaju, potrebno je potražiti savjet dermatologa.

Tada su najčešće na koži centralnog dijela lica vidljive crvenkaste, upalne promjene prekrivene sa gnojnim „kapicama“. Crvenilo postaje trajno, a uzrokovano je brojnim, sitnim kapilarama. U uznapredovanim slučajevima rozaceje, razvija se i tzv. rinofima- „gomoljast nos“, uslijed bujanja vezivnog i lojničnog tkiva tog područja. Rinofima se češće pojavljuje kod muškaraca.

U oko 50% pacijenata sa rozaceom, upalom su zahvaćene i oči, što često zahtijeva dodatno liječenje.

Uzroci bolesti nisu u potpunosti razjašnjeni. Vjeruje se da postoji prirođena osjetljivost kože i krvnih žila lica, na koje negativno utječu jaki začini, alkoholna pića, hormoni ( osobito tijekom menopauze ), bolesti probavnog trakta, izloženost toplini i sunčevu svijetlu... Često se takvi pacijenti, potpuno neopravdano, proglašavaju ovisnicima o alkoholu.

Terapija rozacee je vrlo zahtjevna i dugotrajna i mora se prilagoditi svakom pacijentu ponaosob. Uključuje specifičnu njegu, lokalne i sistemske antibiotike te druge protuupalne preparate... Primjenjuju se i posebne vrste pilinga koji smiruju upalu i crvenilo kože.

Uklanjanje upalnih i žilnih promjena kože moguće je i uz pomoć IPL uređaja. 

Svim pacijentima preporučuje se izbjegavanje iritirajuće kozmetike, izloženosti vrućini, ljutoj i začinjenoj hrani, alkoholu te zaštita na suncu.


Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr