četvrtak, 16. siječnja 2014.

Zrela koža i bore




Zrela koža i bore



Kako koža stari, smanjuje se količina elastičnih i kolagenih vlakana odgovornih za čvrstoću i elastičnost kože. Koža izgleda umorno, mlohavo i opušteno. S godinama ona postaje i sve tanja, a smanjuje se i količina hijaluronske kiseline odgovorne za vlažnost kože. Smanjuje se i debljina „masnih jastučića“na obrazima , koji također čine važan potporanj koži. Utjecaj sile gravitacije dodatno pogoršava obješenost.


Sunce utječe na  brojne promjene kože u zreloj dobi, pa tako i bore. Koliko će koža biti naborana, u velikoj mjeri ovisi o količini sunca kojoj je bila izložena tijekom života. Način života ( stres, pušenje, konzumacija alkohola…), također mogu pojačavati naboranost kože. Bitnu ulogu igra i nasljeđe.

Snažno izlaganje suncu tijekom djetinjstva, razlogom je brojnih promjena na koži u 30-tim, 40-tim ili 50-tim godinama života. Osim bora i različite izrasline ( kako dobroćudne tako i zloćudne ) te kapilare na licu i vratu, nastaju uslijed oštećenja kože od sunca.


No dobra je vijest, da se bore ( i ne samo one! ) u određenoj mjeri mogu spriječiti pametnim izlaganjem suncu. Stoga se već u djetinjstvu preporučuje uporaba krema sa zaštitnim faktorom, nošenje šešira i druge zaštitne odjeće te izbjegavanje sunca između 11 i 16 sati. Loš učinak na kožu imaju i umjetni izvori sunčevih zraka -solariji. 


U novije vrijeme postoje brojni tretmani koji znatno poboljšavaju izgled zrele kože. Aktivne tvari poput retinoične ili hijaluronske kiseline, C vitamina i sl., mogu se danas uz pomoć neiglene mezoterapije transportirati do najaktivnijeg, srednjeg sloja kože i tako doprinijeti boljem izgledu kože, smanjenju pigmentacija, poboljšanju njene elastičnosti i napetosti… Mlohavost i opuštenost kože može se tretirati kirurškim ali i vrhunskim nekirurškim metodama- poput radiofrekvencije. 

U slučaju dubljih mimičkih bora, mogu se primijeniti metode ispunjavanja bora hijaluronskom kiselinom ili se, uz pomoć prirodnog botulinom toksina ( Botoxa –TM ) koji opušta pripadajuće mišiće, znatno ublažiti. Osim toga, na bore se može djelovati i uz pomoć laserskih ili IPL tretmana, mikrodermoabrazija ili kemijskih pilinga.


U svakom slučaju, prije nego se odlučite za bilo koji od navedenih tretmana, posavjetujte se sa svojim dermatologom.


 Za sve informacije i rezervacije termina kontaktirajte nas putem maila ili 042 302 904

Nema komentara:

Objavi komentar