Želimo sa vama podjeliti inspiraciju za vikend koji je pred nama…
Anna Pavlova bila je napoznatija balerina svog vremena obožavana i zbog svog meka srca: posvojila je 15 siročadi, a pružila je dom i velikom broj ljubimaca, pasa, mačaka pa čak i labudova.
Torta Pavlova vrlo visoko rangirana na
beskrajnoj listi omiljenih kolača. Ova torta je prvi put napravljena 1926. u
čast poznate ruske balerine Anne Pavolve i to na Novom Zelandu u hotelu
Wellington za vrijeme njene turneje. Neki izvori tvrde da je nastala u
Australiji, pa je zapravao dio i jedne i druge nacionalne kuhinje.
Recept:
4 bjelanjka sobne temeperature, 250g
šećera, 2 žličice gustina, 1 žličica bijelog vinskog octa, nekoliko kapi
ekstrakta vanilije, 300ml slatkog vrhnja, 2 mjerice šumskog voća ili oko 200 –
300g.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Stavite papir za pečenje na lim za pečenje. Mikserom miješajte bjelanjke s malo
soli dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Postupno dodavajte šećer i dalje
miksajući dok smjesa ne postane čvrsta.
Smjesu pospite gustinom te dodajte ocat
i vaniliju. Lagano umiješajte. Prebacite smjesu na lim za pečenje i oblikujte
krug od nekih 20 do 23cm. Poravnajte vrh i stavite u pećnicu te odmah smanjite
temperaturu na 150 stupnjeva. Pecite 1 sat i 15min. Kad je gotova, tortu
izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi.
Napravite šlag od slatkog
vrhnja i stavite na tortu, a po njemu aranžirajte voće.
Javite nam kako je uspjela Vaša torta Pavlova…
Nema komentara:
Objavi komentar