petak, 17. siječnja 2014.

Torta Pavlova




Želimo sa vama podjeliti inspiraciju za vikend koji je pred nama…


Anna Pavlova bila je napoznatija balerina svog vremena obožavana i zbog svog meka srca: posvojila je 15 siročadi, a pružila je dom i velikom broj ljubimaca, pasa, mačaka pa čak i labudova.

 
Torta Pavlova vrlo visoko rangirana na beskrajnoj listi omiljenih kolača. Ova torta je prvi put napravljena 1926. u čast poznate ruske balerine Anne Pavolve i to na Novom Zelandu u hotelu Wellington za vrijeme njene turneje. Neki izvori tvrde da je nastala u Australiji, pa je zapravao dio i jedne i druge nacionalne kuhinje. 





Recept:

4 bjelanjka sobne temeperature, 250g šećera, 2 žličice gustina, 1 žličica bijelog vinskog octa, nekoliko kapi ekstrakta vanilije, 300ml slatkog vrhnja, 2 mjerice šumskog voća ili oko 200 – 300g.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite papir za pečenje na lim za pečenje. Mikserom miješajte bjelanjke s malo soli dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Postupno dodavajte šećer i dalje miksajući dok smjesa ne postane čvrsta. 

Smjesu pospite gustinom te dodajte ocat i vaniliju. Lagano umiješajte. Prebacite smjesu na lim za pečenje i oblikujte krug od nekih 20 do 23cm. Poravnajte vrh i stavite u pećnicu te odmah smanjite temperaturu na 150 stupnjeva. Pecite 1 sat i 15min. Kad je gotova, tortu izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi. 

Napravite šlag od slatkog vrhnja i stavite na tortu, a po njemu aranžirajte voće.


Javite nam kako je uspjela Vaša torta Pavlova…

Nema komentara:

Objavi komentar