utorak, 28. siječnja 2014.

AKNE I OŽILJCI





Konačno je stiglo vrijeme za tretmane koje svi vole, jer pozitivni se učinci vrlo brzo vide! Stiglo je vrijeme za tretmane s voćnim kiselinama! S terminom voćnih kiselina susrećemo se na svakom koraku, desetke, pa i stotine godina. To nije čudno, jer se od davnina težilo lijepoj, zdravoj i mladenačkoj koži.

Naime, već je Kleopatra koristila njihov izrazit utjecaj na kožu, kupajući se u mlijeku. Riječ je o velikoj obitelji prirodnih kiselina, koje se dobivaju iz voća, šećerne trske ili mlijeka. S obzirom na građu, razlikujemo tzv. AHA i BHA voćne kiseline, a njihove pozitivne učinke na kožu još je 1997. godine priznala Američka udruga za kontrolu lijekova - FDA. AHA kiseline dobivaju se iz voćnih ili mliječnih šećera. Među njima najpoznatije i najčešće upotrebljavane su glikolna i laktična kiselina, a manje poznate su malična, citrična te tartarična kiselina.

AHA kiseline otpuštaju veze koje spajaju mrtve stanice površinskog sloja kože i na taj način stvaraju prostor za tvorbu nove, mlade kože, a istovremeno potiču i tvorbu novih i kvalitetnih kolagenih i elastičnih vlakana. U niskim koncentracijama, koža dobiva samo svježiji izgled, dok u višim koncentracijama (40 - 70 %), koje se koriste u liječničkim ordinacijama, čak i dublje bore postaju znatno pliće, uklanjaju se ožiljci te izbjeljuju pigmentacije i pjege.

Među tzv. BHA kiseline spada salicilna kiselina. Ona se dobiva iz iste kiseline kao i npr. lijek Aspirin, pa pokazuje i slični, protuupalni učinak. Vrlo se dobro otapa u mastima, pa je često prisutna u preparatima namijenjenim masnoj, aknastoj koži. S lakoćom otapa komedone i smanjuje upalu, pa se stoga često kombinira i s AHA kiselinama u profesionalnim tretmanima, sa svrhom uklanjanja mitesera, upala i ožiljaka, najčešće nastalih kao posljedica akni.

Stoga, ako imate slične probleme ili jednostavo želite osvježiti i uljepšati kožu, sada je idealno vrijeme za tretmane s voćnim kiselinama!

Za sve informacije i rezervacije termina kontaktirajte nas putem maila ili 042 302 904

ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

IPL TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA I LJEPOTE







IPL tehnologija oduševila je svjetsko tržište. Brojne dermatološke ordinacije diljem svijeta zadovoljne su rezultatima i uspjesima, u tretiranju različitih kozmetskih  i zdravstvenih problema, sa IPL sistemima.

Od sredine 60-tih laserski snop našao je široku primjenu u medicini. Od tada do danas proizveden je veliki broj lasera koji se koriste u različite svrhe.

U posljednje se vrijeme, naročito  u tretmanima kože, laserski snop sve više zamjenjuje  sa fotonskim snopom kojeg emitiraju  IPL sistemi. Brzina rada IPL- a u otklanjanju dlaka, pigmentacija i kapilara puno je veća od lasera .Jednako tako IPL sistemi su neagresivni i bezbolni, tako da je njihova primjena moguća i «u vrijeme pauze za ručak», jer   koži nije potreban oporavak, pa se pacijent može vratiti svojim dnevnim aktivnostima.

Kod IPL sistema ( hrvatski prijevod je Intenzivni Svjetlosni Puls) koristimo široki spektar valnih duljina vidljivog spektra ( obično od 500-1200 nm ) što omogućuje i njihovu široku primjenu u tretmanima kože.
Nadalje, kod lasera dolazi do većeg gubitka energije i slabijeg prodiranja u tkivo, zbog pojačanog odbijanja zraka na površini kože i u sudarima sa drugim tkivima.
Ogromna prednost IPL sistema s obzirom na lasere je i ta, da IPL –ovi imaju nedvojbeno puno veći otvor kroz koji djeluju na kožu – čak od 12 kvadratnih centimetara ( dok kod lasera ta površina  iznosi npr. samo 8mm). 

Četvrtast oblik svjetlosnog pulsa ( intenzitet svjetlosti za cijelo vrijeme trajanja pulsa je jednak ) odlika je IPL sistema, koji smanjuje mogućnost opeklina kože.

Najčešće se uz pomoć IPL-a uklanjaju suvišne dlačice. Njihova velika  prednost je, da posjeduju veliki otvor kroz koji djeluje svjetlosni snop na kožu. To je razlog zbog kojeg se  brzo i bezbolno mogu obraditi velike površine kože obrasle dlačicama; kao kod npr. uklanjanja dlačica s nogu. 


Značajna je primjena IPL uređaja i kod uklanjanja hiperpigmentacija -„ružnih“, smeđih mrlja, najčešće prisutnih na licu ili vratu; uslijed djelovanja sunca, kozmetike ili trudnoće.


Spomenute uređaje upotrebljavamo i za uklanjanje nježnih kapilara lica ili vrata. Pritom se svjetlost upija u hemoglobin ( crvena boja kapilara ), te pretvara u toplinu uzrokujući postepeni nestanak kapilara.


Izvrsni i brzi rezultati postižu se i u pomlađivanju i osvježavanju kože lica, vrata i dekoltea. Riječ je o tzv. fotopomlađivanju; gdje se uz pomoć oslobođene topline potiče stvaranje novog kolagena, pa koža postaje sjajnija, napetija i ružičastija. U istom tretmanu uklanjanju se i mrlje te  kapilare, pa je učinak višestruki.


Od zdravstvenih problema, vrlo uspješno se uz pomoć tzv. plavog IPL svijetla liječe upalni oblici akni i rozaceje ( upalne promjene koje se pojavljuju na licu u odrasloj dobi ).


Tretmani sa IPL uređajima su neagresivni i bezbolni; tako da je njihova primjena moguća i „u vrijeme stanke za ručak“. Koži naime, nije potreban oporavak, pa se pacijenti mogu odmah vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. 



Za sve informacije i rezervacije termina kontaktirajte nas putem mail -a ili 042 302 904.



petak, 17. siječnja 2014.

Torta Pavlova




Želimo sa vama podjeliti inspiraciju za vikend koji je pred nama…


Anna Pavlova bila je napoznatija balerina svog vremena obožavana i zbog svog meka srca: posvojila je 15 siročadi, a pružila je dom i velikom broj ljubimaca, pasa, mačaka pa čak i labudova.

 
Torta Pavlova vrlo visoko rangirana na beskrajnoj listi omiljenih kolača. Ova torta je prvi put napravljena 1926. u čast poznate ruske balerine Anne Pavolve i to na Novom Zelandu u hotelu Wellington za vrijeme njene turneje. Neki izvori tvrde da je nastala u Australiji, pa je zapravao dio i jedne i druge nacionalne kuhinje. 





Recept:

4 bjelanjka sobne temeperature, 250g šećera, 2 žličice gustina, 1 žličica bijelog vinskog octa, nekoliko kapi ekstrakta vanilije, 300ml slatkog vrhnja, 2 mjerice šumskog voća ili oko 200 – 300g.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite papir za pečenje na lim za pečenje. Mikserom miješajte bjelanjke s malo soli dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Postupno dodavajte šećer i dalje miksajući dok smjesa ne postane čvrsta. 

Smjesu pospite gustinom te dodajte ocat i vaniliju. Lagano umiješajte. Prebacite smjesu na lim za pečenje i oblikujte krug od nekih 20 do 23cm. Poravnajte vrh i stavite u pećnicu te odmah smanjite temperaturu na 150 stupnjeva. Pecite 1 sat i 15min. Kad je gotova, tortu izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi. 

Napravite šlag od slatkog vrhnja i stavite na tortu, a po njemu aranžirajte voće.


Javite nam kako je uspjela Vaša torta Pavlova…

četvrtak, 16. siječnja 2014.

Zrela koža i bore




Zrela koža i bore



Kako koža stari, smanjuje se količina elastičnih i kolagenih vlakana odgovornih za čvrstoću i elastičnost kože. Koža izgleda umorno, mlohavo i opušteno. S godinama ona postaje i sve tanja, a smanjuje se i količina hijaluronske kiseline odgovorne za vlažnost kože. Smanjuje se i debljina „masnih jastučića“na obrazima , koji također čine važan potporanj koži. Utjecaj sile gravitacije dodatno pogoršava obješenost.


Sunce utječe na  brojne promjene kože u zreloj dobi, pa tako i bore. Koliko će koža biti naborana, u velikoj mjeri ovisi o količini sunca kojoj je bila izložena tijekom života. Način života ( stres, pušenje, konzumacija alkohola…), također mogu pojačavati naboranost kože. Bitnu ulogu igra i nasljeđe.

Snažno izlaganje suncu tijekom djetinjstva, razlogom je brojnih promjena na koži u 30-tim, 40-tim ili 50-tim godinama života. Osim bora i različite izrasline ( kako dobroćudne tako i zloćudne ) te kapilare na licu i vratu, nastaju uslijed oštećenja kože od sunca.


No dobra je vijest, da se bore ( i ne samo one! ) u određenoj mjeri mogu spriječiti pametnim izlaganjem suncu. Stoga se već u djetinjstvu preporučuje uporaba krema sa zaštitnim faktorom, nošenje šešira i druge zaštitne odjeće te izbjegavanje sunca između 11 i 16 sati. Loš učinak na kožu imaju i umjetni izvori sunčevih zraka -solariji. 


U novije vrijeme postoje brojni tretmani koji znatno poboljšavaju izgled zrele kože. Aktivne tvari poput retinoične ili hijaluronske kiseline, C vitamina i sl., mogu se danas uz pomoć neiglene mezoterapije transportirati do najaktivnijeg, srednjeg sloja kože i tako doprinijeti boljem izgledu kože, smanjenju pigmentacija, poboljšanju njene elastičnosti i napetosti… Mlohavost i opuštenost kože može se tretirati kirurškim ali i vrhunskim nekirurškim metodama- poput radiofrekvencije. 

U slučaju dubljih mimičkih bora, mogu se primijeniti metode ispunjavanja bora hijaluronskom kiselinom ili se, uz pomoć prirodnog botulinom toksina ( Botoxa –TM ) koji opušta pripadajuće mišiće, znatno ublažiti. Osim toga, na bore se može djelovati i uz pomoć laserskih ili IPL tretmana, mikrodermoabrazija ili kemijskih pilinga.


U svakom slučaju, prije nego se odlučite za bilo koji od navedenih tretmana, posavjetujte se sa svojim dermatologom.


 Za sve informacije i rezervacije termina kontaktirajte nas putem maila ili 042 302 904

utorak, 14. siječnja 2014.

RDT- radijalna endermoterapija



RDT- radijalna endermoterapija
 
Riječ je o vrlo učinkovitoj metodi masaže koja se koristi u terapiji celulita, masnih naslaga, opuštene kože nakon mršavljenja ili poroda, kod strija, ožiljaka, bora, ... 

Posebno oblikovanim aplikatorima s rotirajućim kuglicama, stvara se kožni nabor i dolazi do rastezanja vezivnog tkiva. Na taj se način vrlo dobro djeluje na mikrocirkulaciju, bolji protok krvi, limfe, stimuliraju se kolagena i elastična vlakna; otplavljuju se štetne tvari i toksini iz tijela. 

Nakon tretmana, koža je glatka, čvrsta i napeta.

 

RDT može upotrebljavati u terapiji:

- celulita
- strija i ožiljaka
- pomlađivanja
- limfedema
- oticanja donjih ekstremiteta uslijed problema venske cirkulacije
- mišićne ukočenosti 



Za sve informacije i rezervacije termina kontaktirajte nas putem maila ili 042 302 904