ponedjeljak, 10. lipnja 2013.




Zaštita djece i sunce


U prošlosti se boravak na suncu smatrao dobrim i poželjnim, osobito za djecu. Današnja, moderna znanost je pokazala da sunce ima i brojne štetne učinke. Najveći dio dolazi od nevidljivih zraka UV (ultraljubičastog) spektra. Kada UV zrake (UVA i UVB) dopru do kože uzrokuju oštećenje stanica, i to vidljiva (opekline, pjegice...) i nevidljiva.
Naime, određena sunčeva oštećenja koža može reparirati, ali određena postanu vidljiva tek nakon 20 do 30 godina: poput bora, “smeđih mrlja” (lentiga), pa čak i karcinoma. odnosno melanoma kože.
Stoga je potrebno sa zaštitom na suncu započeti što ranije u djetinstvu. Smatra se da čovjek primi do 80% štetne sunčeve energije do svoje 18-te godine života, pa je tako zaštita od sunca u djetinstvu vrlo važna za prevenciju karcinoma kože u zreloj dobi. Preporučljivo je izbjegavanje sunca kada je ono najintenzivnije, a to je između 10 i 16 sati, te duži boravak na direktnom suncu. Neka se djeca igraju u sjeni, a onima mlađim od šest mjeseci starosti boravak na suncu se uopće ne preporučuje. Osim toga, važno je znati da je sunce “snažnije” što smo bliže ekvatoru, na planinama i u ljetnim mjesecima uz more. Naime, prisutna je i refleksija sunčevih zraka od morske gladine, pijeska, kamenja, pa i betona (zimi i snijega!), što pojačava oštećenja kože nastala uslijed djelovanja sunca.
Kao što je već više puta rečeno, najbolju zaštitu na suncu pruža - odjeća. Obucite djeci svijetlu odjeću, na glavu im stavite šeširić, a oči zaštitite sunčanim naočalama. Otkrivene dijelove tijela namažite sa zaštitnim kremama namijenjenim osjetljivoj dječjoj koži. Kreme neka sadrže UVA i UVB zaštitu, sa što višim zaštitnim faktorom, jer zaštita je bolja i jača. Potrebno ih je nanijeti u debelom sloju, barem pola sata prije izlaganja suncu i ponavljati nanošenje svaka dva sata, a u slučaju kupanja, znojenja i slično, još i češće! Ne zaboravite zaštititi i osobito osjetljive dijelove poput ušiju, usana i nosa!
Učinite djeci boravak na suncu što ugodnijim i sa što manje posljedica.

Nema komentara:

Objavi komentar