ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Učinci sunca

 

Sunce u umjerenim količinama vrlo pozitivno utječe na sva živa bića, pa tako i na naš organizam. U našem tijelu potiče stvaranje aktivnog oblika vitamina D (i time sprečava razvoj rahitisa), u manjoj mjeri stimulira i naš imunološki sustav te potiče dobro raspoloženje.
Umjetni izvori UV zraka koriste se i za liječenje pojedinih bolesti kože kao što su atopijski dermatitis (neurodermitis), psorijaza, neke vrste limfoma kože... No ako pretjeramo s izlaganjem suncu, koža nas može “kazniti”. Oštećenja kože koja mogu nastati uslijed izlaganja suncu mogu biti vidljiva odmah (poput opeklina) ili se pojaviti kasnije, nakon niza godina - poput raka kože. Određena oštećenja se s vremenom poprave, dok se druga “zbrajaju” i nakon puno godina postanu vidljiva.
Najčešća oštećenja uzrokovana suncem su svakako opekline. Ako su opeklinama zahvaćena veća područja, mogu ih pratiti i opći simptomi poput povišene tjelesne temperature, groznice, probavnih smetnji, gubitka svijesti... Tada govorimo o sunčanici, koja može biti opasna, osobito u dječjoj dobi.
Preplanula put također predstavlja oštećenje kože kojim se koža brani od daljnjeg i dubljeg prodiranja sunčevih zraka.
Zbog dugogodišnjeg izlaganja suncu, koža i stari. Razvijaju se  bore, koža postaje tanka, prozirna, a mjestimice su prisutne i smeđe mrlje (tzv. starosne pjege). Često na licu i nadlakticama osoba starijih od 50 godina uočavamo oštre, ljuskaste promjene tzv. aktinične keratoze, koje mogu biti osnova za razvoj posebnog oblika raka kože. Pod utjecajem sunca može doći i do razvoja melanoma. On se može razviti iz već postojećeg madeža ili na prethodno potpuno zdravoj koži. Sunce često uzrokuje i razvoj mrene ili katarakte na oku koja znatno oslabljuje vid. Prema tome, boravak na suncu je koristan i potreban, ali u umjerenim količinama!



Nema komentara:

Objavi komentar