ponedjeljak, 10. lipnja 2013.









Brojke na preparatima za zaštitu od sunca


Na tržištu postoji vrlo veliki broj preparata za zaštitu od sunca: neki su više, a drugi manje kvalitetni! No većina proizvoda sadrži tzv. kemijske filtere koji se aktiviraju kada sunčeve zrake uđu u kožu i tada ih upijaju ili raspršuju.
U nekim preparatima za zaštitu od sunca prisutni su pak tzv. fizikalni ili mehanički filteri koji ultraljubičaste zrake odbijaju ili raspršuju već na površini kože. Prvi su prisutni u najvećem broju preparata, dok su potonji - mehanički filteri - češće prisutni u preparatima namijenjenim djeci i osobama s izrazito osjetljivom ili alergijama sklonoj koži (npr. atopijskom dermatitisu). No svima je zadaća da štite kožu od oštećenja i sprečavaju prodiranje sunčevih zraka u dublje slojeve kože.
Vrlo je važno da preparat pruža zaštitu od ultraljubičastih (UV) zraka A i B spektra. Na ambalaži će zaštita od UVB zraka biti označena kraticom SPF (Sun Protection Factor) koja označava koliko se puta dulje možemo izložiti suncu, ako smo se namazali zaštitnim sredstvom, a da pritom ne dođe do razvoja opeklina. Primjerice, ako na suncu pocrvenimo za deset minuta bez zaštite, SPF 30 nam omogućava da na suncu ostanemo 30 puta duže, tj. 300 minuta.
Vrlo važna je i zaštita od zraka UVA spektra, koje u kožu prodiru dublje od onih UVB spektra te znatno pripomažu oštećenjima i starenju kože. Na proizvodima će zaštita od UVA zraka biti označena kraticom IP ili PPD.
Ono što je važno je sljedeće: da bismo i na koži postigli onaj faktor zaštite koji je označen na ambalaži, preparate moramo nanositi u debljem sloju i ne razmazivati ih previše, jer vrijednost zaštite ubrzo pada na trećinu ili čak polovicu željene!



Nema komentara:

Objavi komentar