srijeda, 16. listopada 2013.

Herpes zoster





Herpes zoster predstavlja virusnu infekciju uzrokovanu virusom kozica. Naime, svatko tko je u djetinjstvu prebolio kozice, može u odrasloj dobi razviti zoster. Razlog tome je taj što virus, kada jednom uđe u organizam, tu i ostane .U oko 20 % odraslih, najčešće u dobi od 50-60 godina, dolazi do reaktivacije virusa i razvoja herpes zostera. Većina odraslih herpes zoster preboli samo jednom u životu.

Nije u potpunosti jasno što uzrokuje „ buđenje „ virusa! No, svakako na to utječe: pad općeg imuniteta, druge bolesti organizma, povrede, stres…

Nakon reaktivacije, virus se preko završetaka živaca spušta na kožu, gdje uzrokuje izbijanje tipičnog osipa. Prije izbijanja, na zahvaćenom području kože pojavljuje se osjećaj peckanja, svrbeža ili boli. Može biti prisutan i opći umor, lagano povišena tjelesna temperatura ili glavobolja. Nakon nekoliko dana, na tom se mjestu pojavljuju manji mjehurići, u grupama. U početku prozirni, a kasnije i „zamućeni“ odnosno gnojni mjehurići, mogu trajati i nekoliko tjedana i gotovo uvijek praćeni su bolovima, te povećanim regionalnim limfnim čvorovima.

Zoster se najčešće pojavljuje na području trupa i bokova, no može se pojaviti i na području glave ( pa čak i oka ili uha ), ruku, nogu… Osobito je opasno, kada je herpes zosterom infekcijom zahvaćeno oko!
Vrlo česte komplikacije zostera  su dugotrajni bolovi oboljelog područja, tzv. postzosterična neuralgija, koji mogu biti prisutni i mjesecima nakon povlačenja promjena kože.

Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je što prije započeti sa liječenjem kako bi se spriječile moguće komplikacije. U većini slučajeva dovoljna je lokalna terapija, no kod pojedinih slučajeva, osobito kod infekcija koje zahvaćaju glavu ili kod osoba iznimno lošeg zdravstvenog stanja, potrebna je i sistemska terapija !

Oprez! Herpes zoster nije toliko zarazan kao kozice, no za vrlo malu djecu i osobe sa znatno oslabjelim  imunitetom, postoji opasnost da će razviti kozice nakon kontakta sa oboljelim od herpes zostera¨!


Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr



Nema komentara:

Objavi komentar