ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

OPREZ MADEŽI















OPREZ -  MADEŽI

Ususret ovogodišnjem „ Euromelanoma day „ projektu, vrijeme je da ponovno upozorimo na madeže!
Madeži (lat. nevusi ) mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu kože, najčešće do dvadesete godine života, a neki i kasnije. Obično  su svijetlo do tamno smeđe boje. Svatko od nas ih ima; nekad 40, pa i više. 

Dok su ih ranije smatrali znakom ljepote, danas privlače pažnju zbog porasta broja „podivljalih“ madeža- melanoma

Svaki madež ima svoj razvojni ciklus, koji može trajati i do pedeset godina. Tijekom njega madeži se mogu mijenjati- neki mogu postepeno nestati, drugi potamniti ili se povećati; osobito tijekom puberteta i trudnoće.
No ne postoji kod svih jednaka opasnost! Studije pokazuju da pojedine vrste madeža imaju veći rizik da postanu zloćudne.

Opekline od sunca, pogotovo one zadobivene u dječjoj dobi, povećavaju rizik od razvoja melanoma. Osobit rizik pokazuju i osobe svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose te osobe koje su u obitelji imale melanom ili neki drugi zloćudni tumor kože.Veća vjerojatnost za razvoj „zločestih“ madeža prisutna je i kod osoba koje imaju veliki broj madeža -100 i više.

 Prirođeni madeži, osobito ako su veći od jednog centimetra, također pokazuju povećanu sklonost za razvoj zloćudnih promjena; kao i tzv. displastični madeži. Takvi se madeži često pojavljuju familijarno, veći su od ostalih, neravnomjerno obojeni, a granice su im neoštre.

Svi madeži zahtijevaju redovito praćenje od strane dermatologa!

Vrlo je važno i samopregledavanje madeža uz pomoć dva ogledala. Prate se promjene veličine, boje, oblika ili općenitog izgleda madeža -tzv. ABCDE pravilo





Osobitu pozornost zahtijevaju i novonastali madeži, kao i madeži koji svrbe, bole i krvare.

Iskusan će dermatolog već i kod manjih madeža, uz pomoć dermatoskopa uočiti  i najsitnije promjene u strukturi te preporučiti njihovo odstranjenje.


 Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr

Nema komentara:

Objavi komentar