srijeda, 21. svibnja 2014.

UV indeks

















Umjerena količina sunčevih zraka svakako je korisna, dok pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati brojna oštećenja poput karcinoma kože, katarakte (sive mrene) na oku, alergije, oštećenja imuniteta... Osobito se izbjegavanje intenzivnog sunca preporuča djeci, posebice onima mlađim od 18 godina, ali i odraslima.

Količina sunca koju primimo ovisna je o brojnim faktorima. Različita je u različito doba dana, ovisna je i o godišnjem dobu, mjestu, pa i geografskoj širini. Veće količine UV zraka mogu prodrijeti kroz oblake, maglu ili smog. Voda, pijesak, oblaci, kamenje i snijeg izazivaju refleksiju UV zraka i time pojačavaju njihov štetan učinak. 

Ultraljubičaste zrake sastoje se od zraka UVA i UVB spektra. UVA zrake uzrokuju tamnjenje kože i prodiru u dublje slojeve kože. Iako se UVB zrakama pripisivala sposobnost da uzrokuju opekline kože, štetnost obiju je podjednaka. Ne postoje sigurne UV zrake, pa ni one koje dolaze iz umjetnih izvora poput solarija. Stoga noviji preparati za zaštitu od sunca sprečavaju učinak UVB, ali i UVA zraka.

Vrlo važnu ulogu u sprečavanju oštećenja suncem igra i ozonski omotač. On, naime, svojim prisustvom sprečava prodiranje štetnih UV zraka do zemljine površine. Iako se količina ozona mijenja iz dana u dan i od mjesta do mjesta, znanstvenici su utvrdili da se ukupna količina ozona u posljednjih deset godina značajno smanjila. To je djelom posljedica prirodnih, ali i ljudima uzrokovanih čimbenika (industrija, ispušni plinovi, sprejevi...).

Stoga je uveden pojam UV indeksa. On pruža važnu informaciju pomoću koje si možete planirati svoje aktivnosti izvan kuće, kako bi izbjegli štetna sunčeva zračenja. UV indeks je prognoza, koja pruža informaciju, kolika se količina ultraljubičastih zraka očekuje na površini Zemlje sredinom dana, kada je sunce “najjače”.

Što je UV indeks viši, brže će ultraljubičaste zrake izazvati oštećenja na koži i očima. On ovisi o “visini” sunca, količini i gustoći oblaka, te o debljini ozonskog omotača. 

Vrijednost UV indeksa izražena je na skali od 0 do 10 i objavljuje se najčešće u sklopu vremenske prognoze. 

Osobita pažnja i izbjegavanje sunca je potrebno kada UV indeks iznosi 5 ili još više.


 Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr

ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

OPREZ MADEŽI















OPREZ -  MADEŽI

Ususret ovogodišnjem „ Euromelanoma day „ projektu, vrijeme je da ponovno upozorimo na madeže!
Madeži (lat. nevusi ) mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu kože, najčešće do dvadesete godine života, a neki i kasnije. Obično  su svijetlo do tamno smeđe boje. Svatko od nas ih ima; nekad 40, pa i više. 

Dok su ih ranije smatrali znakom ljepote, danas privlače pažnju zbog porasta broja „podivljalih“ madeža- melanoma

Svaki madež ima svoj razvojni ciklus, koji može trajati i do pedeset godina. Tijekom njega madeži se mogu mijenjati- neki mogu postepeno nestati, drugi potamniti ili se povećati; osobito tijekom puberteta i trudnoće.
No ne postoji kod svih jednaka opasnost! Studije pokazuju da pojedine vrste madeža imaju veći rizik da postanu zloćudne.

Opekline od sunca, pogotovo one zadobivene u dječjoj dobi, povećavaju rizik od razvoja melanoma. Osobit rizik pokazuju i osobe svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose te osobe koje su u obitelji imale melanom ili neki drugi zloćudni tumor kože.Veća vjerojatnost za razvoj „zločestih“ madeža prisutna je i kod osoba koje imaju veliki broj madeža -100 i više.

 Prirođeni madeži, osobito ako su veći od jednog centimetra, također pokazuju povećanu sklonost za razvoj zloćudnih promjena; kao i tzv. displastični madeži. Takvi se madeži često pojavljuju familijarno, veći su od ostalih, neravnomjerno obojeni, a granice su im neoštre.

Svi madeži zahtijevaju redovito praćenje od strane dermatologa!

Vrlo je važno i samopregledavanje madeža uz pomoć dva ogledala. Prate se promjene veličine, boje, oblika ili općenitog izgleda madeža -tzv. ABCDE pravilo





Osobitu pozornost zahtijevaju i novonastali madeži, kao i madeži koji svrbe, bole i krvare.

Iskusan će dermatolog već i kod manjih madeža, uz pomoć dermatoskopa uočiti  i najsitnije promjene u strukturi te preporučiti njihovo odstranjenje.


 Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr