srijeda, 4. rujna 2013.

Glatko je slatko


Uklanjanje dlačica na neželjenim mjestima provodi se različitim postupcima.

Među postupke privremenog uklanjanja dlačica spadaju postupci depilacije uz pomoć voska, depilacijskih krema, britvica, različitih uređaja za kućnu upotrebu i slično. Vrlo često nakon takvih postupaka, osobito kod osoba osjetljive kože, ostaju neželjene posljedice.

One se očituju crvenilom i svrbežom na mjestima gdje dlačice izbijaju iz kože, osobito ako imaju čvrsti i jak korijen ili ako na tom mjestu dodatno nastupa iritacija znojem, prašinom…. Moguća je i alergijska reakcija na primijenjeni preparat (npr. na depilacijsku kremu) koja često nastaje na području pazuha, a ponekad i većih regija, poput nogu.

Najčešći je problem uraslih dlačica, kao i infekcija koja uslijedi ubrzo nakon toga. Riječ je o neugodnom problemu koji može podjednako mučiti i žene i muškarce, na različitim regijama tijela. Najčešće nastaje nakon uporabe kućnih aparata za depilaciju ili voska. Oštećena, odnosno otrgnuta, a ne iščupana dlačica, više nije dovoljno snažna da bi probila kožu i izašla na površinu, pa se okrene prema unutra i tako uzrokuje upalu. Stoga savjetujemo adekvatnu higijenu i njegu prije i nakon depilacije. Kod jače izraženih upala ponekad je potrebno primijeniti i lokalne ili sistemske antibiotike.

Nažalost, nerijetko nakon takvih upalnih procesa zaostaju ožiljci i/ili hiperpigmentacije (tamne mrlje). Da bi se izbjegle spomenute komplikacije, osobito urastanje dlačica, kao i ožiljci koji nakon toga zaostaju, savjetujemo trajno uklanjanje dlačica, odnosno epilaciju - IPL metodom ili laserom. 


Tretmane mora izvoditi stručno i educirano osoblje, kako bi se izbjegle eventualne neželjene reakcije. 

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr 



Nema komentara:

Objavi komentar