četvrtak, 4. srpnja 2013.

Maligni melanom


Melanom je najopasniji od svih kožnih karcinoma. Svojim rastom započinje na površini kože i kada se otkrije pravovremeno, u potpunosti je izlječiv! U kasnijim fazama on se može proširiti i ugroziti život bolesnika. Stoga je rano otkrivanje melanoma izuzetno važno!
Maligni melanom nastaje kada melanociti, odnosno stanice koje daju boju našoj koži, kosi i očima budu oštećeni te uzrokuju divlji i nekontrolirani rast. Melanom se može razviti bilo gdje gdje postoje melanociti - na koži čitavog tijela, ispod nokta, pa čak i u oku ili sluznici usta ili genitalija. Kod muškaraca se melanom najčešće razvija na leđima, a kod žena na potkoljenicama i na području prsnog koša!
Svojim rastom uvijek započinje na površini, ali je sklon prodiranju duboku u kožu, pa čak i u krvne i limfne žile, koje mu onda omogućuju širenje po čitavom tijelu.
Tko može dobiti melanom? Bilo tko može razviti melanom, no među rizične skupine spadaju:
1) osobe koje su tijekom života bile izložene velikim količinama UV zraka) osobito one koje su zadobile sunčane opekline u ranom djetinjstvu ili mladenaštvu
2) osobe svijetle puti, crvene ili „blond“ kose te svijetlih očiju (zbog izrazite osjetljivosti na sunce)
3) osobe koje imaju veliki broj madeža, 50 - 100 ili više
4) osobe s „neobičnim“, nepravilnim ili velikim madežima (najčešće ih nazivamo displastičnim)
5) osobe koje su same imale melanom ili ga je imao netko od članova obitelji 
6) osobe s oslabljenim imunološkim sistemom 
7) osobe koje neumjereno posjećuju solarije.
Statistički gledano, dio melanoma razvija se na normalnoj, prethodno nepromijenjenoj koži, a dio iz ranije postojećeg madeža. 
Stoga je najčešći znak za uzbunu - promjena! Melanom često počinje iz ili pored već postojećeg madeža. Promjena boje, oblika ili veličine madeža, mogao bi biti signal koji upućuje na “divlji rast”! Također i svrbež, krvarenje ili bol madeža, bez njegovog prethodnog oštećenja, predstavljaju signale koji pacijenta moraju uputiti na pregled dermatologu!
Neki se pak melanomi razvijaju iznenada, na potpuno zdravoj koži! Stoga - oprez!


Nema komentara:

Objavi komentar