nedjelja, 22. lipnja 2014.







U ovom užurbanom razdoblju ne smijemo zaboraviti ni na svoje muškarce i njegu njihove kože. Iako u građi kože žena i muškaraca nema većih razlika, ipak postoje neke specifičnosti. U prosjeku, koža lica kod muškaraca je za 20 % deblja od kože lica žena. 

U srednjem sloju kože nalazi se veći broj elastičnih i kolagenih vlakana, pa je stoga muška koža čvršća i elastičnija. Osim toga, broj se elastičnih i kolagenih vlakana kroz godine sporije smanjuje, pa muškarci kasnije dobivaju bore.

Tijekom puberteta pod utjecajem muških spolnih hormona androgena, na licu muškaraca dolazi do rasta većeg broja dlačica. Također, pod utjecajem istih hormona i lojnice dobivaju jači poticaj za rad, pa stoga muškarci u vrijeme puberteta i nakon njega mogu češće imati problema s aknama ili seborejom. 

Jednako kao i ženska koža i muška je izložena brojnim štetnim utjecajima. Od vanjskih svakako najznačajniji su sunce i zagađenje okoliša, a od onih “unutrašnjih” način života: izloženost stresu, dimu cigareta, alkoholu, neravnomjernoj i neuravnoteženoj prehrani…

Dodatni problem koji mušku kožu čini osjetljivom svakako je svakodnevno brijanje. Naime, prilikom brijanja osim dlačica “struže” se i uklanja i dio površinskog sloja kože, nastaju brojna, sitna oštećenja ili čak i porezotine, upale, a mjestimice i urasle dlačice. Sve to, uz korištenje losiona nakon brijanja, uzrokuje nadraženost, isušenost i/ili crvenilo kože lica.

Dakle, i muškarci, bez obzira na veću čvrstoću i debljinu kože, mogu imati osjetljivu i za njegu vrlo zahtjevnu kožu odnosno kožu sklonu mašćenju i stvaranju akni.

Stoga se muškarcima jednako kao i ženama preporuča redovita, svakodnevna njega kože, prilagođena tipu i potrebama kože, zaštita od utjecaja štetnih UV zraka te redoviti odlasci na njegu ili čišćenje kože lica, osobito zimi i u prijelaznim razdobljima. 


Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr