ponedjeljak, 17. veljače 2014.

Dijamantna mikrodermoabrazija




Medicinska mikrodermabrazija proces je kontroliranog uklanjanja zadebljalog i odumrlog površinskog sloja kože ( tzv. stratum korneuma ) s ciljem da se ukloni stara koža i njene nesavršenosti kao i neželjene promjene kože nastale starenjem, upalnim procesima, povredama...

Vidljivi znaci starenja započinju već u dvadesetipetoj godini života, kada se prirodni procesi regeneracije počinju usporavati. Nakon četrdesetipete koža naglo stari- osobito kod žena, zbog većih hormonskih promjena i sve manje mogućnosti obnove kože. Koža sve sporije proizvodi kolagena i elastična vlakna, usporeno je ljuštenje odumrlih stanica površinskog sloja kože kao i njihova obnova, slabi opskrba krvlju, a potkožne masne stanice nestaju. Uslijed toga, koža postaje beživotna i bez sjaja, opuštena i tanka; sa sve više mrlja, ožiljaka i bora.

Tretmanima mikrodermabrazije znatno se može utjecati na izgled takve kože. U posljednje vrijeme, mikrodermabraziju sa kristalima sve je više zamijenila dijamantna mikrodermabrazija, kako bi se izbjegle moguće iritacije kože.

Dijamantna mikrodermabrazija koristi prave dijamante različite debljine, postavljene pod različitim kutevima.

Tijekom tretmana uklonjeni sloj odumrlih stanica kože se usisava i otklanja, dok vakum istovremeno stimulira krvnu opskrbu, limfnu drenažu tj. detoksikaciju te regeneraciju kolagenih i elastičnih vlakana. To dovodi do stvaranja punijeg površinskog sloja kože, bolje elastičnosti i teksture kože; jednom riječju- mlađe kože.

Dijamantnom mikrodermabrazijom se kroz seriju tretmana, mogu znatno smanjiti bore i  obnoviti koža . Osim toga, mogu se uklanjati i pigmentacije od sunca, ožiljci, akne i ožiljci od akni, proširene pore, strije...

Tretmani su neagresivni, pa se mogu obaviti i u vrijeme „pauze za ručak“.No, kako bi rezultati bili što bolji, vrlo je važno da tretmane izvodi stručno i educirano osoblje.

Za sve upite i info. kontaktirajte nas na 042 302 904 ili info@dermatologija.hr




utorak, 4. veljače 2014.

MADEŽI






Madeži (lat. nevusi ) mogu se pojaviti bilo gdje na koži, obično do dvadesete godine života (neki i kasnije) i najčešće su svijetlo do tamno smeđe boje. Smeđa boja potječe od stanica zvanih melanociti, koji proizvode pigment melanin. Svatko od nas jih ima, nekad 40, pa i više. 

Dok su ih ranije smatrali znakom ljepote, danas nam privlače pažnju zbog porasta broja „podivljalih“ madeža- malignih melanoma


Svaki madež ima svoj razvojni ciklus koji može trajati i do pedeset godina.Tijekom ciklusa madeži se mogu mijenjati- neki mogu postepeno nestati, a drugi potamniti ili se povečati – osobito tijekom puberteta i trudnoće.


No, ne postoji kod svih jednaka opasnost. Studije pokazuju da pojedine vrste madeža imaju veći rizik od prosjeka, da postanu zločudni.


Opekline od sunca, pogotovo zadobivene u dječjoj dobi, povečavaju rizik od razvoja melanoma. Također i osobe sa velikim brojem madeža (100 i više ) spadaju u grupu gdje postoji veća mogučnost za razvoj melanoma. Prirođeni madeži, osobito ako su veći (1 cm i više ), češće pokazuju sklonost ka zloćudnoj promjeni; kao i tzv. displastični madeži. Takvi se madeži često pojavljuju familijarno; veći su od ostalih, neravnomjerno obojeni i neoštro omeđeni. Svi navedeni madeži zahtijevaju redovito praćenje od strane dermatologa!


Vrlo je važno i samopregledavanje madeža, uz pomoć dva ogledala. Prati se promjena veličine, boje, oblika ili općenito izgleda madeža (tzv. ABCDE pravilo.) 






Osobitu pozornost zahtijevaju novonastali madeži (nakon dvadesete godine života), jer čak i ako su mali ( manji od 5 mm ), mogu biti zločudni; kao i madeži koji svrbe, bole, krvare ili su „upaljeni“.


Iskusan će dermatolog već i kod manjih madeža, uz pomoć dermatoskopa, uočiti  najsitnije promjene u strukturi te preporučiti njegovo odstranjenje; kako bi se izbjegle za život opasne situacije. Izuzetno važna je i adekvatna zaštita na suncu- uz kreme, važna je i odgovarajuća odjeća.

Za sve informacije i rezervacije termina kontaktirajte nas putem maila ili 042 302 904